TEAMiSANDNES
Tilbake
TEAMiSANDNES

Det er iSandnes det skjer!

Publisert: 27.10.2017 13:32

Ja, det er mulig å bli verdens beste i Sandnes. Team Ingebrigtsen er allerede på god vei og nå skal «Team iSandnes» vise at det også er mulig innen vinteridrett.

Figgjo IL, Sandnes skiskytterlag, IL Bevern, Birkenes IL, Øvrebø IL og Hernes IL har inngått samarbeid om Team iSandnes. Team iSandnes er et treningsfellesskap som skal sikre at Figgjo IL sine junior- og på sikt seniorløpere som satser på skiskyting har et optimalt treningstilbud. Tilbudet er primært for løpere som bor i nærheten av Sandnes Arena og kan delta på daglige fellestreninger i anlegget.

Team iSandnes sin ambisjon er å ale fram toppidrettsutøvere og løpere tas ut etter følgende hovedkriterier:

Løpere som har representert Figgjo IL i minst to sesonger skal gis et treningstilbud av Team iSandnes.

Løpere fra andre klubber som bor eller flytter til Sandnes-området kan bli tatt ut dersom de holder et sportslig høyt nivå.

Løpere som bor andre steder kan bli tatt ut dersom de holder høyt nasjonalt nivå. Disse løperne får da kun delta på samlingsopplegget til teamet.

Gode treningsforhold

Team iSandnes skal være en arena for sportslig utvikling. Satsingen er spisset med tanke på at alle løperne må forplikte seg til å satse maksimalt på skiskyting. Toppidrettsholdninger og treningsinnsats vil ha betydning for om en blir tatt ut og alle løpere må signere en utøverkontrakt, der man også går inn med en egenandel på 25.000 kroner.

Team iSandnes skal ligge på mellom 12 og 15 løpere, og denne sesongen er det tatt ut 13. Laget består i dag av løpere fra 17 til 19 år og alle går på Sandnes videregående skole. Den nedre grensen er satt til 17 år, men det er fullt mulig å være en del av teamet når man er i 20-årene.

Teamet har ansatt Kristian Brekken, som er gift med tidligere skiskytterprofil Ann Kristin Flatland, som profesjonell trener i en 60 prosent stilling. Han følger laget gjennom hele sesongen og reiser blant annet på ni samlinger sammen med teamet i løpet av året. Seks av dem er allerede unnagjort og nå gjenstår tre snøsamlinger. To ganger ni dager på Geilo i november/desember, samt en samling i Sirdal over nyttår.

Leder for Team iSandnes, Arne Idland, mener det er en myte at du må bo i snøen for å bli god på ski. Med de treningsmulighetene regionen har å by på nå holder ikke den unnskyldningen en meter lenger. Det handler bare om tilrettelegging, og satsing. Som Team iSandnes.

– Vi har trolig landets beste barmarksforhold, med veldig mange veier for lange turer til både sykling og løping. Nå som vinterne blir stadig mer ustabile, er vi vant til å gå på rulleski. Ikke alle østlendingene er det. Dessuten er det ikke langt å kjøre for å komme til snøen, sier Idland.

Med Sandnes Arena og skytebanen på Figgjo er det også mulig å trene skyting året rundt. På Figgjo er det i tillegg tak og mulig å skyte året rundt.

Figgjo-dominans

Flere på iSandnes er opprinnelig fra Sandnes og Figgjo IL er tungt representert. Eirik Idland (2001), Martin Nevland (2001), Torjus Idland (1999), Eivind Sporaland (2000), Live Szalay Pettersen (2001), Augusta Idland (2000), Malin Haga Idsøe (2001) og Ingrid Idland (1999) er alle fra Figgjo IL.

I tillegg er 99-årgangene Cornelia Rørvik fra Sandnes skiskytterlag, Sigurd Trømborg fra IL Bevern, Thor Arild Aas fra Birkenes IL, Tobias Hægeland fra Øvrebø IL og Sindre Vassdal Johannesen fra Hernes IL med på Team iSandnes, som tok til sammen åtte individuelle medaljer under NM i rulleskiskyting for drøyt tre uker siden.

iSandnes var det klart beste teamet i NM. Det er bemerkelsesverdig for en region som er heldig hvis det er snø en uke i året.

Dominerer sine årsklasser

Lengst framme i løypen akkurat nå er Martin Nevland, Eirik Idland og Augusta Idland. Alle tre tok medalje i vinterens NM. Martin Nevland og Eirik Idland er første års juniorer, og begge har til nå vært i særklasse best i sine klasser nasjonalt. De har tre gull hver av seks mulige i 15–16-årsklassen. Augusta Idland er ett år eldre og har tre sølvmedaljer. Selv om hun ikke kan sette seg i samme kategori som de to andre, som best i klassen, er hun alltid der og hevder seg.

De øvrige løperne i teamet følger tett under, og det er naturligvis vanskelig å spå allerede nå hvem som er best når de kommer opp i senioralder. Men forventningen er at flere av dem skal prege norsk skiskyting i årene som kommer.

– Vi forventer at de skal fortsette å ligge der oppe og prege sine klasser, slår leder for Team iSandnes Arne Idland fast.

– Det er ikke sikkert de vinner alt i framtiden, men ambisjonen er at de skal fortsette å prege sine klasser.

– Dere har ikke nedfelt noen langsiktige målsetninger?

– Nei, vi synes det er greiest ikke å sette noen medaljemål. Vi tenker som et team og vi vet ikke hvem som vil være lengst framme om noen år, og hvor langt framme de vil være, forklarer Idland og fortsetter:

– Alternativet er at de måtte trent mye alene og konkurrert mot hverandre. Når de trener sammen, øker det sjansene for suksess betraktelig, og vi har tro på at det kan komme landslagsløpere fra dette laget. Sandnes kan bli tungt representert de kommende årene.

Topp motivert

Eirik Idland har tatt tre gull i Hovedlandsrennet (NM aldersbestemte klasser), vunnet Kvalfossprinten som er en nasjonal konkurranse for løpere i alderen 13–16 år sju av åtte ganger. Han er kort og godt den mestvinnende gutteløperen i aldersbestemte klasser i Norge gjennom tidene.

Han forteller til Sandnesposten at Team iSandnes er gull verdt for ham.

– Dette laget gir oss muligheten til å trene sammen men mange gode folk, som gjør at vi hever nivået til hverandre. Når vi trener så mye sammen så blir treningen aldri kjedelig, forteller Idland.

I tillegg slipper man utfordringene som følger med å flytte hjemmefra i ung alder. Nå bor de fleste på laget hjemme og har kort vei til både skole og meget gode treningsfasiliteter som Sandnes Arena.

– Alternativet ville vært å flytte til Sirdal eller Geilo, sier han.

To økter til dagen er ikke uvanlig kost for denne treningsivrige gjengen, men Idland innrømmer at kvaliteten på treningene er merkbart bedre etter oppstarten av laget denne sesongen.

– Det er mye mer trøkk på treningene, vi har flere fellesøkter, opplegget er mer profesjonelt og vi har en trener som følger oss opp hele tiden. Skal man ha et mål om å bli verdens beste, så man også ha et skikkelig bra opplegg – og det har vi i Team iSandnes, sier Idland.

– Hvor trygg er du på at du eller en annen på Team iSandnes blir å regne med i verdenstoppen i framtiden?

– Jeg er ganske sikker på at minst én på laget kommer opp på det nivået. Jeg er i hvert fall veldig motivert til å satse mot OL og bli blant de beste i verden, sier 16-åringen.

Share in social media: